Elizabeth 64 jaar op de troon

Queen Elizabeth

Vandaag – 2 juni – maar dan 64 jaar geleden werd Queen Elizabeth gekroond. Ze is de langstregerende vorst in de Britse geschiedenis. Langer dus dan enkele van s’werelds meest bekende historische figuren: Willem de Veroveraar, Richard III, Henry VIII, Elizabeth I, Queen Victoria.Deze speciale aantekening krijgt ze mee in de geschiedenisboeken.

Zoals we in de Netflix-serie The Crown hebben kunnen zien, zit Elizabeth II sinds Churchill op de troon. Sinds Mao, Chroestjov en Eisenhower. De wereld is immens veranderd sinds haar kroning.

 Van de telegraaf tot de smartphone.

De Berlijnse Muur werd in deze periode gebouwd en afgebroken. De Vietnamoorlog, Golfoorlogen en de War on Terror vonden allen plaats met haar op de troon. De wereld ging van dekolonisatie naar globalisatie. Van de telegraaf tot de smartphone.

HM Queen Elizabeth II

HM Queen Elizabeth II by Michael Chu (CC BY-NC-ND 2.0)

Record

Elizabeth II volgde haar vader, koning George VI, op, nadat hij stierf in 1952. Ze is nu 64 jaar koningin en brak in 2015 het record van Queen Victoria, de enige andere Britse vorst die een diamanten (60 jarig) jubileum vierde.

Ik vind het bewonderenswaardig dat Elizabeth zich haar hele leven dienstbaar heeft opgesteld. Ze werkt op haar 91e nog steeds iedere dag en ze vraagt, samen met haar familie, aandacht voor honderden goede doelen. Voor zover het kon is de monarchie van het Verenigd Koninkrijk meegegaan met zijn tijd dankzij haar. Ze snapt dat het toerisme in Engeland en de internationale betrekkingen voor een groot deel draaien om het koningshuis.

Haar opvolgers Charles, William en George krijgen waarschijnlijk hun eigen stijl. Maar naar alle waarschijnlijkheid breken zij niet haar record.

Meer over het record van Elizabeth

Share this:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Login with your Social ID


9 − = zero

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS